top of page

Előítéletek leküzdése a könyvek világában

Megnyitotta kapuit a Könyvturi | élőKönyvtár a kolozsvári Szabók bástyájában péntek reggel. A harmadik alkalommal megrendezett eseményre már a kezdeti órákban számos érdeklődő érkezett. A szervezők bőséges könyvkínálattal, munkahelyi sztereotípiákat megtestesítő élőkönyvekkel és színes programokkal fogadták a látogatókat.


Idén a résztvevők érdeklődési körük alapján válogathatnak könyveket, mert ezek különböző – tudományos, szépirodalmi, gyermekirodalmi, verses, úti-, idegen nyelvű – kategóriák szerint vannak elhelyezve. A Könyvturi keretében a megunt, nem használt könyveket a látogatók olyan kötetekre cserélték le, amelyeket szívesen olvasnak. A Turi nem feltétlenül cserealapon működik, az is elvihet könyveket, aki nem hozott, a cél az, hogy minden könyv megtalálja helyét valakinek a könyvespolcán.


A rendezvény másik alapprogramja az élőKönyvtár, amely ugyanúgy működik, mint egy rendes könyvtár: az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” rövid időre, viszont itt a könyvek élő személyek, és a „könyv” és olvasója között személyes párbeszéd alakul ki. Az idei programban a munkahelyi sztereotípiák kapták a főszerepet, lehetővé téve azt, hogy az „olvasók” testközelből ismerkedhessenek meg olyan munkaköröket betöltő személyekkel, akiket eddig esetleg csak az előítéletek szűrőjén keresztül ismertek. Az élő könyv kategóriák közül jelen volt többek között Pollák Krisztián mentős, aki munkájának nehézségeit és szépségeit is elmesélte, valamint arról is beszámolt, hogy nemrég első alkalommal vezetett le szülést mentőautóban. Módi Levente lemezlovas a jó buli titkát árulta el, ami a közönséggel való kapcsolattartásban rejlik, valamint a zenész hangulata és aktivitása is befolyásolja az est sikerét. A munkahelyi sztereotípiákat képviselték továbbá Tatár Gizella operai súgó, Schwartz Róbert hitközségi elnök, Laczkó Vass Róbert színész, Mircea Mateica krisna szerzetes.


Az esemény első napján a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának Jelelő Kórusa tartott előadást, amely bensőséges hangulatot teremtett a helyszínen. Ezt követően Márton Evelin beszélgetett Magyari Tivadarral az iróniáról és az irodalom görbe tükréről. Elmondásuk szerint, az írás által szabadabbnak érezheti magát az alkotó, az általuk nem kedvelt sztereotípiákat pedig általában humorral jelenítik meg.

A Könyvturi | élőKönyvtár első napja a Kultivál kiállítás megnyitójával zárult, a Farkas utcai református templom kerengőjében.

A rendezvény második napján is gazdag könyvkínálattal, kerekasztal-beszélgetéssel, társasjátékkal várják az érdeklődőket. Szombaton az élő könyvek közül jelen lesz Arany Levente temetkezési vállalkozó, Benedek Ildikó gyógytornász, Bethlendi Tamás fotós, Bocskai Gyopár jelmeztervező, Császár Melinda pincér, Csifó Tibor telefonközpont-kezelő, Csőregi János portás, Erős Roland lagzizenész, Grubisics Csaga designer, Nagy Noémi óvónő.


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page