top of page

Főszerepben a könyvek, irodalom, költészet

A Könyvturi | élőKönyvtár második napján is számtalan könyv talált gazdára, és a résztvevők megpróbálták lerombolni előítéleteiket. A kolozsvári Szabók bástyájában, a harmadik alkalommal megrendezett eseményre számos érdeklődő érkezett. Idén a résztvevők érdeklődési körük alapján válogathattak könyveket, mert ezek különböző – tudományos, szépirodalmi, gyermekirodalmi, verses, úti-, idegen nyelvű – kategóriák szerint voltak elhelyezve.


A Könyvturi | élőKönyvtár idei kiadásán a munkahelyi sztereotípiák kapták a főszerepet, lehetővé téve azt, hogy az „olvasók” testközelből ismerkedhessenek meg olyan munkaköröket betöltő személyekkel, akiket eddig legfeljebb az előítéletek szűrőjén keresztül ismertek. Az élőkönyv kategóriák közül jelen volt többek között Csőregi János portás, aki a BBTE főépületének egyedüli magyar kapusaként kulcsfontosságúnak tartja munkájában a tiszteletet, becsületességet, és méltóságot. Csifó Tibor telefonközpont-kezelő a hivatásával kapcsolatos előítéleteket oszlatta el beszélgetőtársaiban, elmondása szerint a higgadtság és az objektivitás csökkentheti a munkájával járó stresszt. Erős Rolland, a lagzizenészt megtestesítő élőkönyv a szakmai alapokról mesélt, melyek meghatározzák és nagyban befolyásolják egy zenész vagy zenekar pályafutását. A munkahelyi sztereotípiákat képviselték továbbá Bocskai Gyopár jelmeztervező, Benedek Ildikó gyógytornász, Nagy Noémi óvónő, Császár Melinda pincér, Arany Levente temetkezési vállalkozó, Bethlendi Tamás fotós, Grubisics Csaga designer, Mircea Mateica krisna szerzetes.


A Könyvturi | élőKönyvtár délelőtti programpontjai közé tartozott a Varázsketyere, amelyeket az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezete képviselője bonyolított le. Ezt követte a Perspektíva diáklap élő társasjátéka, amely sok versenyző agytekervényét mozgatta meg.

Az Örökifjú irodalom elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen Demény Péter kérdezte Miklós Réka írónőt, illetve könyvklubjának (gyergyószentmiklósi Tini Irodalmi Kör) tagjait. Elmondásuk szerint a könyvek iránti szeretet hozta őket össze, a heti rendszerességű találkozókon a fiatalok megbeszélik az olvasottakat, valamint könyvjutalommal járó feladatokat kapnak. A Könyvturi | élőKönyvtár második napja a slamről való beszélgetéssel zárult, újmódi költészet témában. André Ferenc, Vass Csaba és Balog Tamás slammerek a műfaj terápiás hatásával kapcsolatban elmondták, hogy ez sokszor a közönséget is arra ösztönzi és bátorítja, hogy maguk is kiálljanak a színpadra és rímekben számoljanak be életükről vagy az őket foglalkoztató témákról.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page