top of page

A könyvekről szólt a hétvége Kolozsváron

Több mint háromezer könyv talált gazdára a Könyvturi|élőKönyvtár idei, harmadik kiadásán. A kolozsvári Szabók bástyájában rendezett eseményre több mint ezren látogattak el a két nap során. Idén a résztvevők könnyebben válogathattak könyveket az érdeklődési körüknek megfelelően, mert ezek különböző – tudományos, szépirodalmi, gyermekirodalmi, verses, úti, idegen nyelvű – kategóriák szerint voltak elhelyezve. Az élő könyvtár idei programjában a munkahelyi sztereotípiák kapták a főszerepet, lehetővé téve azt, hogy az „olvasók” testközelből ismerkedhessenek meg olyan munkaköröket betöltő személyekkel, akiket eddig legfeljebb az előítéletek szűrőjén keresztül ismertek. A rendezvény első napján a tizenhét élőkönyv kategória közül jelen volt többek között Pollák Krisztián mentős, aki munkájának nehézségeit és szépségeit is elmesélte, valamint arról is beszámolt, hogy nemrég első alkalommal vezetett le szülést mentőautóban. Módi Levente lemezlovas a jó buli titkát árulta el, ami a közönséggel való kapcsolattartásban rejlik, valamint a zenész hangulata és aktivitása is befolyásolja az est sikerét. A munkahelyi sztereotípiákat képviselték továbbá Tatár Gizella operai súgó, Schwartz Róbert hitközségi elnök, Laczkó Vass Róbert színész, illetve Mircea Mateica krisna szerzetes. Az esemény első napján a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának Jelelő Kórusa tartott előadást, amely bensőséges hangulatot teremtett a helyszínen. Ezt követően Magyari Tivadar beszélgetett Márton Evelinnel, az iróniáról és a humor szerepéről az irodalomban. Elmondásuk szerint az írás által szabadabbnak érezheti magát az alkotó, valamint az általuk nem kedvelt sztereotípiákat általában humorral jelenítik meg. A Könyvturi | élőKönyvtár első napja a Kultivál kiállítás megnyitójával zárult, a Farkas utcai Református templom kerengőjében.


A Könyvturi | élőKönyvtár második napján is számtalan könyv talált gazdára és a résztvevők megpróbálták lerombolni előítéleteiket. Az élőkönyv kategóriák közül jelen volt többek között Csőregi János portás, aki a BBTE főépületének egyedüli magyar kapusaként kulcsfontosságúnak tartja munkájában a tiszteletet, becsületességet, és méltóságot. Csifó Tibor telefonközpont-kezelő a hivatásával kapcsolatos előítéleteket oszlatta el beszélgetőtársaiban, elmondása szerint a higgadtság és az objektivitás csökkentheti a munkájával járó stresszt. Erős Roland, a lagzizenészt megtestesítő élőkönyv a szakmai alapokról mesélt, melyek meghatározzák és nagyban befolyásolják egy zenész vagy zenekar pályafutását. A munkahelyi sztereotípiákat képviselték továbbá Bocskai Gyopár jelmeztervező, Benedek Ildikó gyógytornász, Nagy Noémi óvónő, Császár Melinda pincér, Arany Levente temetkezési vállalkozó, Bethlendi Tamás fotós és Grubisics Csaga designer. A rendezvény programpontjai közé tartozott a Varázsketyere és a Licitjáték elnevezésű anyanyelvi játékok, amelyeket az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezete bonyolított le. Ezt követte a Perspektíva diáklap élő társasjátéka, amely sok versenyző agytekervényét mozgatta meg. Az Örökifjú irodalom elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen Demény Péter beszélgetett Bleeding Bride (Miklós Réka) írónővel, illetve a gyergyószentmiklósi Tini Irodalmi Kör tagjaival. Elmondásuk szerint a könyvek iránti szeretet hozta őket össze, a heti rendszerességű találkozókon a fiatalok megbeszélik az olvasottakat, illetve könyvjutalommal járó feladatokat kapnak. A Könyvturi | élőKönyvtár második napja a slamről való beszélgetéssel zárult. André Ferenc, Vass Csaba és Balog Tamás slammerek a műfaj terápiás hatásával kapcsolatban elmondták, hogy ez sokszor a közönséget is arra ösztönzi és bátorítja, hogy maguk is kiálljanak a színpadra és rímekben számoljanak be életükről vagy az őket foglalkoztató témákról.


Bár a kolozsvári Könyvturi|élőKönyvtár esemény véget ért, a program maga továbbra is él, hiszen ebben az évben még Szilágysomlyón, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is biztosan lesz Könyvturi. Emellett a könyvek gyűjtése sem áll le, a könyvadományokat folyamatosan várják a szervezők. A gyűjtéssel kapcsolatos információk kérhetőek az emkeifjusag@gmail.com e-mail címen.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page