top of page

Kulturális Ifjúsági Filmnap – erdélyi történetek mozivásznon

Filmvetítéseken, műhelyfoglalkozásokon és gyerekprogramokon vehettek részt az érdeklődők hétvégén, a kolozsvári Dacia moziban szervezett Kulturális Ifjúsági Filmnapon. Az első kiadáshoz képest sokan érdeklődtek a filmnap iránt, főként fiatalok látogattak ki a rendezvényre, de a kisebbeket is vonzotta a gyereksarok, illetve a nekik kínált programok.


A Te világod a mozivásznon mottójú eseményen hét pályaművet vetítettek, a legjobbakat közönségszavazás alapján választották ki. Az első díjat Barabás Eszter Kopjafa a házunk helyén című filmje kapta. A film Bözödújfalu történetét mutatja be, melyet Ceauşescu 1988-ban elárasztatott egy víztároló kialakítása érdekében. A második helyezett Roseti Bruno Dincolo de ziduri című alkotása, amely egy javítóintézetbe került fiú esetét mutatja be, akinek látássérült társa meséli el, hogyan látja ő a világot. A harmadik helyezést Suba Martina Angyalka Táncírás című filmje érte el. Az alkotás főszereplője Hájas Tibor, aki néphagyomány-gyűjtői és néptáncos tevékenysége mellett hatalmas odaadással oktat gyerekeket néptáncra. A negyedik helyen Mihálydeák Krisztina Ez engemet éltet című alkotása végzett, a film Kiss Margit, egy idős, de aktív, életvidám nő mindennapjait mutatja be. Dicséretben részesültek a következő alkotások: László József – Emberi terek (Human Places); Major Lajos – A két fenyő; Prózsa Lilla Zsuzsanna, Kacsó Lehel, Szilágyi Róbert, Csúcs Endre – Arigatou. A legjobb négy alkotás beküldője erdélyi filmvetítő-körutat, az első két díjazott emellett Mediawave fesztivál-részvételt nyert, míg a legjobb film rendezője egy VIBE fesztivál-belépővel is gazdagodott. A szavazók között este tombolanyereményeket sorsoltak ki, köztük VIBE fesztivál, Adrenalin Park és ParaPark belépőket.


A részvevőknek délelőtt alkalmuk nyílt Csibi László székelyudvarhelyi vágóval, operatőrrel, rendezővel beszélgetni az oral history műfajáról, míg délután Essig József fotóművész, szerkesztő-operatőr számolt be az érdeklődőknek a filmkészítésben szerzett több évtizedes tapasztalatairól. A rendezvény zárásaként levetítették Zágoni Bálint A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmjét is, amely arra vállalkozik, hogy filmtörténészek együttműködésével, valamint archív felvételek, képanyagok felhasználásával ismertesse a kolozsvári filmes műhely hatéves működését.

Miután a változó számú, de lelkes közönség megmutatta, hogy van igény a rendezvényre, a szervezők jövőre is tervezik a Kulturális Ifjúsági Filmnapok megrendezését.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page