top of page

Ügyintézés? Azt hogy?

Csütörtök este Kolozsvár alpolgármesternőjét faggattuk az ügyintézés csínjáról-bínjáról. Kiderült, ez a csúnya szó azért mégsem olyan csúnya, és a hivatal sem labirintusnak épült.


Megkérdeztük, hogy egyáltalán mik azok a dolgok, amelyek a polgármesteri hivatalhoz tartoznak, amiért hozzájuk kell bemenni. Röviden azt lehetne talán mondani, hogy az élet minden fontosabb mozzanata: születés, személyi igazolvány, házasság, elhalálozás, és újonnan a válás is. A jogosítvány, útlevél nem tartozik hozzájuk, de általában ezek nem is olyan dolgok, amelyek miatt találkozik a rokonság és a régi ismerősök, nem?

A hivatal weboldalán egyébként szerepel, hogy milyen üggyel melyik irodához és milyen iratokkal kell menni. Ezen ugyan van gomb a magyar nyelvre váltáshoz, de jelenleg ez a rész nem működik magyarul. Oláh Emese bátorított mindenkit, hogy elefonon és személyesen is nyugodtan kérdezzünk, a hivatalban mindig kell lennie magyarul beszélő munkatársnak, kérjük őt bátran.


Továbbra is rengeteg kérdés volt, az idő lejárta után is lett volna még legalább annyi, mit előtte. Érdemes lesz folytatnunk a képzést. A kérdések az elméletitől a személyes problémáig a skála minden pontjáról származtak, kifaggattuk az alpolgármesternőt arról, hogy mit tegyünk, ha a gyerek nevét elírták az anyakönyvvezetők, ha meg szeretnénk változtatni a család- vagy keresztnevünket, vagy hogy vezet-e bonyodalomhoz, ha a gyereket váró pár egyik felének sincsen kolozsvári személyije. Erre egyébként az a válasz, hogy nem. Házasságnál az egyik fél lakhelyén kell felkeresni a hivatalt, de a születésnél nincs ilyen gond. Továbbá az elhalálozás bejelentési módjáról, a parkolóhelyek igényléséről is beszéltünk, aztán a kimondottan kolozsvári gondokat vettük sorra: temetőhelyek, műemlékvédelmi zónában található épületek felújítása és annak hiányában a büntetések, mayar nyelvű ögyintézés, online foglalás és sok egyéb.


Köszönjük Oláh Emesének, hogy a sok meghívás és szervezés közepette ránk is szánt időt. Látthattuk a kérdések alapján, hogy nem csak számunkra, fiatalok számára tűnik kusza, bonyolult dolognak a hivatalokba járás. De a válaszok alapján úgy tűnik, hogy talán nem is annyira kiismerhetetlen az ügyintézés, csak bátran kell kérdezni.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page