top of page

De mi lett a pénzzel?

Szerdán Bitai Lászlóval és a pénzzel folytattuk a Felnőtté képzés sorozatunkat. Pénz mindnyájunk kezében járt már, de nem születünk pénzkezelő ösztönökkel. Ezért foglalkozik Bitai László azzal, hogy tanítson a pénzről, és ezért is írt egy olvasmányos Pénzügyi kézikönyvet.


A beszélgetésen olyan gondolatokat hallhattunk, amelyekre nem igazán számítottunk. Azt még hallottuk, hogy a fiatalok számára a legjobb befektetés az eszükbe fektetett idő és energia, de számolta ki eddig valamelyikünk, hogy akár egy átlagos havi keresetet hány tízezer eurónyi értékű ingatlan bérbeadásából tudnánk visszakapni? Ilyen szempontból közel egyenértékű az „egy diploma és néhány év tapasztalat” azzal, hogy „100.000 euróért vásárolt ház”.


A pénz megszerzése csak egyike a fontos pontoknal a pénzzel kapcsolatban. A könyv struktúráját követve öt pillérről beszélgettünk, a pénz megszerzéséről, a vésztartalékról, a megtakarításról, a befektetésről és a jótékonykodásról. Az érdeklődők kíváncsisága és rengeteg kérdése alapján érdemes lesz folytatni a pénzügyeket boncoló beszélgetést.


A te családodnak van vésztartaléka? Nem, nem megtakarítása, amiből karácsonyi ajándékot veszünk, nyaralunk és meszelünk néha, hanem olyan pénzösszeg, ami csak és kizárólag nagy bajokra és balesetekre van félretéve, mint a tűzvész vagy árvíz, a munkavégzést lehetetlenné tevő betegségek, balesetek, és hasonló előreláthatatlan veszélyek. László szerint minél hamarabb ki kell alakítani ezt a tartalékot, lehetőleg a családi bevétel minimum hatszorosa, de még jobb, ha tizenkétszerese az összeg. Nem gondolkodhatunk úgy, hogy velünk úgysem fog megtörténni a baj, mert előbb-utóbb mindnekivel történik valami. De ha készen állunk rá, nem lesz olyan nagy a baj.

Ha már elgondolkoztál valaha is azon, hogy hova lesz a pénzed, és esetleg nincs-e valamilyen jó applikáció, ami megkönnyíti a számolást, akkor neked is szól a válasz, amit kaptunk: ha van Exceled, megvan mindened. Azaz nem az eszköz a lényeg, hanem hogy hogyan használod. Például a megtakarítás is jó eszköz, de hogy jól működjön, kell egy kis rendszeresség és önuralom, hogy ne költsd el – de cserébe megajándékozod a jövőbeli önmagad egy csinosabb összeggel.


Ha a jelenkori önmagadnak akarsz nagyobb összeget, azaz egy hitelt szerezni, akkor légy óvatos: Bitai László, aki hosszú ideje dolgozik bankban és első kézből szerzett tapasztalatokat a hitelezésről is, óva int a hosszú lejáratú hiteltől. Mivel a gazdaságban rendszeresek a válságok, és jelenleg még ki sem evickéltünk az utolsóból, de már jósolják az újat, ezért nem szabad úgy gondolkodni, hogy ha most jól megy sorunk, akkor húsz év múlva is pont ilyen jól fog menni. Inkább vegyünk kisebb házat, és olcsóbb autót, amelyek ugyanolyan jók a célra, de nem kötik meg a kezünket hosszú időre. És mindig vessünk számot, hogy mi az, amire szükségünk van, és mennyit érdemes rá kiadni.


A kolozsváriaknak pedig külön üzeni: nem érdemes ingatlant vásárolni ennyire túlforrósodó gazdasági helyzetben. Aki venne lakást, az bátran nézzen körül távolabb, vidéken, kisebb városokban, ahol ugyanazt sokkal olcsóbban lehet megkapni. Vagy várja ki, míg őjra leesnek az árak – sose bánta meg senki, ha számolt és ésszel osztotta be a pénzét.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page