top of page

Görbe tükröt tartottunk magunknak – harmadjára is kultiváltuk a Kárpát-medence fiataljait

A hétvégén jónéhányan Dunaszerdahelyen jártunk, hiszen itt szervezték meg harmadik alkalommal a Kultivált, azaz a Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált.

Kis csapatunk csütörtök este tizenegy óra körül kezdett el gyülekezni Kolozsváron, ki hosszabb, ki rövidebb utat megtéve otthonról az autóbuszig. Felpakoltuk a csomagjainkat, és egy kis ismerkedés, beszélgetés után nekiindultunk az éjszakának. Az úticél a szlovákiai Dunaszerdahely volt, ahová Kolozsvár és Lendva után jutott a Kultivál stafétája.

Reggel tizenegy óra körül futottunk be Dunaszerdahelyre, pontosabban már a Szabó Gyula Szakközépiskola kollégiumának udvarára, ahol elfoglalhattuk a szobáinkat, és egy kicsit megszusszanhattunk, felfrissülhettünk a délutáni programkezdés előtt.

A Kultivál programjai nagy részének, így a péntek délutáni tevékenységeknek is a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet épülete és udvara adott otthont. Péntek délután innen indult a rövid városnéző-túra, itt készült estére a vacsora, és természetesen itt volt 17 órától a fesztivál megnyitója is.

A megnyitó után az udvari színpadon mutatkoztak be a résztvevő régiók egy-egy produkcióval – Erdélyből a The Blast zenekar mutatta be az egyik saját számát, felpörgetve a közönséget. Közben az Intézet előadótermében a fotóművészet iránt érdeklődők nézhették meg a Kultivál fotókiállítását, amelyen három erdélyi fotós képei mutattak görbe tükröt az erdélyi fiatalságról. (A kiállítás Kolozsvárra is eljut majd, érdemes lesz figyelni a híreinket!) Az udvaron közben már nagyban készült a vacsorának való: a vajdasági csapat bácskai rizses húsa mellett finom erdélyi gulyás illatozott. Az első nap közös zenéléssel, énekléssel zárult – emberfüggő volt, hogy pontosabban hány órakor is.

Szombaton egy gyors reggeli után kirándulásra indultunk a közeli Nagymegyerre. A megyeri tájház megnézése után kicsit kettészakadt a csapat: az éberebbek továbbmentek még egy kis városnézésre Megyer csöppnyi központjában, míg az álmosabbak kávét hajkurásztak. Végül persze összegyűlt az egész csapat, és jó hangulatban indultunk vissza Dunaszerdahelyre, ahol az ebéd után egy igencsak programdús délután várt. Ekkor már bevonódott helyszínként a Vámbéry tér is, ahová a régiók zenészei és táncosai vonultak ki egy kis bemutatóra. Közben az Intézet udvarán párhuzamosan futottak a tevékenységek: a fehér kerítést képzőművészek vették birtokba és kezdték színnel, élettel megtölteni, a padoknál kézműveskedés, gyerekfoglalkozás zajlott, míg az udvar másik felében anyanyelvi játékkal szórakozhattak a kíváncsiak.

Este a gyors vacsora után következett az egyik legjobban várt produkció, a régiók résztvevői által közösen létrehozott színházi előadás bemutatása – sajnos egyeztetési malőrök miatt nem az erdélyi szövegíró, Bleeding Bride darabja került a színpadra, de színészünk azért persze volt a produkcióban. Az este hivatalos programját a The Blast fergeteges koncertje zárta, akik nem csak a szuper koncerttel tettek ki magukért, de azzal is, hogy a délután folyamán Alsóbodokon is felléptek, a XV. Generációk Találkozása Rockfesztiválon. A koncert után egy kis szusszanás következett, majd – az első naphoz hasonlóan – éjszakába nyúló örömzenélés vette kezdetét.

Bár az idő rövidsége és a néha kissé kaotikus programok nem nagyon adtak lehetőséget az elmélyült beszélgetésre, azért a harmadik Kultivál is elérte fő célját: öt régió fiataljainak adott lehetőséget az ismerkedésre, ismereteik gyarapítására és látószögük növelésére. A munka persze itt nem áll meg: jövőre Szabadkán találkozunk majd a negyedik Kultiválon.

Köszönöm az erdélyi csapatnak a közös munkát, és külön köszönöm a pontosságot, megbízhatóságot, figyelmet, amivel részt vettek az idei Kultiválon. Öröm volt egy ilyen csapattal dolgozni.


A 2017-es, dunaszerdahelyi Kultivál résztvevői:


Az EMKE képviseletében: Széman Péter elnök és Széman Emese Rózsa kulturális referens

Az EMKISZ képviseletében: Tamás Csilla elnök, Mák Arany szervezési alelnök, Mikó Gergely ügyvezető alelnök


Anyanyelvi játék: Széman Emese Rózsa

Fotó (kiállítás és helyszín): Mák Arany

Irodalmi játék: Bleeding Bride és Jakab-Tatár Edina

Képzőművész: Fazakas Réka

Kézművesség-gyerekfoglalkozás: Herman Anita

Mozgáskultúra, egészségtudatosság: Miklós Attila és Tamás Lehel

Szakács: Balázs Antónia

Színész: Sipos Otilia

Zenekar – The Blast: Czika Henrietta (ének), Antal Ábel (gitár), Dezső Roland (gitár), Berecz Ármin (basszusgitár), Borsos Zsolt (dob).Külön köszönet Kádár Hangának és Sándor Csillának, akik bár személyesen nem jöhettek velünk, de képeikkel szintén képviseltették magukat a fotókiállításon.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page