top of page

Romániai egészségügyről vonalakban

Az EMKISZ Felnőtté Képzésén belül szombaton dr. Bódizs György volt a vendégünk, akivel a romániai egészségügyről és azon belül a nekünk kijáró szolgáltatásokról beszélgettünk. Szó esett az egészségügyi rendszer működési elvéről, az egészségügyi biztosításról, az egészségügyi kártya funkciójáról illetve azokról a dolgokról, amelyekre oda kell figyelni a rendszeren belül annak érdekében, hogy nehogy biztosítás nélkül maradjunk.Megtudtuk, hogy 2000 után jött létre a ma ismert egészségügyi rendszer, amely alkalmazkodva a kapitalizmus elveihez pénzért kínálja az egészségügyi szolgáltatásokat. Ekkor alapult meg az egészségügyi biztosító is, amely hasonlóan működik, mint egy adóhivatal vagy bármilyen más jellegű biztosító: az egészségügyre szánt pénzt összegyűjti, majd valamilyen kritérium alapján szétosztja az arra jogosultak között. Fontos tudni, hogy ezek a kritériumok nem mindig optimálisak.


Kitértünk arra is, hogy milyen lehetőségeink vannak és mik azok az alap ellátások, amelyekre jogosultak vagyunk, és mit fed a magánbiztosítás, ezt mikor érdemes igényelni. Ezek közé tartozik, hogy a biztosítási rendszernek köszönhetően alapvetően kijárnak a háziorvos által nyújtott szolgáltatások és tizennyolcadik életévünk után szabadon választhatunk magunknak háziorvost. Emellett jár egy egészségügyi kártya, amellyel ellenőrizni lehet, hogy van-e biztosításunk. Biztosítás jár mindazoknak, akik befizetik az adót, illetve iskolások, nyugdíjasok. Az egyetemisták esetében 25 éves korig és az első egyetem elvégzéséig érvényes a biztosítás. Meghívottunk figyelmeztetett arra, hogy minden esetben ellenőrizzük, hogy biztosítottak vagyunk-e, mert ha nem, egy baleset vagy bármilyen műtét teljes költségét mi kell kifizessük, amely több ezer euró is lehet.

Beszélgettünk arról is, hogy mikortól nem jár biztosítás, illetve milyen rendszerbeli hibák merülhetnek fel, amelyek miatt elveszíthetjük a biztosításunkat. Szó esett emellett arról, hogy milyen biztosítást és egészségügyi kártyát kell igényelni abban az esetben, ha több időre utazunk külföldre. Érdekesség, hogy az egészségügyi kártyának köszönhetően lehet jelentkezni szervdonornak. Ezt a háziorvosnak kell megmondani, aki bevezeti a rendszerbe.


A 8. Kolozsvári Magyar Napokon belül szervezett rendezvénysorozatunk ezzel véget ért. Utolsó alkalmunkon is sok hasznos információval gazdagodtunk, fontos részletekre tértünk ki, amelyet jó tudni, de nem tanítják az iskolában. Az egészségügy témájára is ismét ki fogunk térni következő alkalommal, mert még rengeteg dolog van a kusza egészségügyi rendszerünkben, amit érdemes kideríteni.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page