top of page

Évet értékelt az EMKISZ: pozitív visszajelzések, sikeres rendezvények

Részletesen beszámolt a múlt évi tevékenységekről és a 2018-as tervekről az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) a március 17-én szervezett közgyűlésen, amelynek a kolozsvári Erdélyi Múzeum Egyesület adott otthont. A rendezvényen felszólalt Tamás Csilla, az EMKISZ elnöke, Mák Arany szervező alelnök és Mikó Gergely ügyvezető alelnök. A vezetőség kiértékelte többek között a Könyvturi | élőKönyvtár, a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázat, a Kulturális Ifjúsági Filmnapok, a Kultivál múlt évi kiadását, illetve ismerteti ezen rendezvények idei programját, az ezzel kapcsolatos újdonságokat.

Kifejtették, hogy április 19–20. között szervezik meg a Könyvturi | élőKönyvtárt, a „semmiből mindent” mottó alatt. Idén tovább terjeszkedik a Könyvturi, a tavalyi hat új helyszínen kívül Aradon, Kézdivásárhelyen, Magyarfenesen, Marosvásárhelyen, Szamosújváron, Szebenben és Válaszúton is terveznek megjelenni, így összesen 14 helyszínre viszik a rendezvényt. Tovább folytatódik a Legszebb Erdélyi Magyar Dal pályázat is. A programot a megszokott menetrend szerint június elején hirdetik meg, a gálára november 10-én kerül sor, ahol ezúttal kategóriánként 5-5 zenekarnak nyújtanak fellépési lehetőséget. A Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált idén augusztus 10. és 12. között szervezik Szabadkán, a programok a #fesztivál tematika köré épülnek majd. A szervezet folytatni kívánja a Kulturális Ifjúsági Filmnapot is, hiszen az eseményen résztvevő alkotóktól számos pozitív visszajelzést kaptak a program kapcsán. Az idei filmnapot június 9-én szervezik, a helyszín még nem végleges. Az ifjúsági szervezet által rendezett kulturális események bemutatásán kívül a saját képzéseket és társszervezéseket is megemlítették: többek között a Nagyi, kattanj rá! című idősoktató programot, ahol alapvető digitális ismeretekre tehetnek szert a résztvevők, valamint a Kolozsvári Magyar Napokon is aktívan részvételt is ígérik, ugyanakkor két Erasmus+ programban is részt vesznek az idén.

A közgyűlésen lemondott tisztségéről Mikó Gergő ügyvezető alelnök, helyét a titkos szavazás eredménye alapján Kovács Lilla vette át. Továbbá sor került az EMKISZ bővített elnökségének tisztújítására. Az egy évre választott bővített elnökségi posztokat Bede Laura sajtófelelős, Duka Eszter pályázati felelős és Kolumbán Zenge marketingfelelős tölti be.


Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) ifjúsági szervezete létrehozásának gondolata 2015-ben merült fel, a Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál kolozsvári megszervezése után. A rendezvényen összecsiszolódott szervezőcsapat és a kiterjedt önkéntes-hálózat fenntartása és további bővítése minden szempontból hasznos és üdvözlendő javaslatnak bizonyult az EMKE berkein belül, viszont érdemesebbnek látszott ezt egy külön tagszervezetté formálni, ami nagyobb sikerrel tudja majd megszólítani a fiatalabb generációkat, ezzel egy folyamatosan frissülő utánpótlást teremtve az EMKE célkitűzéseinek továbbadására.

Az Ifjúsági Szervezet célkitűzései nem különböznek az EMKE céljaitól, csupán a célközönség életkora és ebből adódóan a megszólítás módja változik. A szervezet hivatásának tekinti, hogy a kulturális és közművelődési értékek átadásán kívül lehetőséget biztosítson arra is, hogy a modern kor gyermekei is hozzátehessék a generációjuk által létrehozott értékeket a hagyományos, fenntartandó értékekhez. A kultúra fenntartását, átadását, megismertetését olyan módon kívánja elérni, ami a megcélzott generációnak is érthető, és amit a közönség magáévá téve hitelesen, őszintén és lelkesen tud fenntartani.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page