top of page
kulti borítókép 2020 ELMARAD.png

Hatodjára is Kultiválódik a Kárpát-medencei fiatalság

2020. augusztus 21–23. között hatodjára szervezzük meg a Kultivált, ebben az évben a nagyszebeni Hungarikum Napokhoz kapcsolódva.

 

 

 

 

2020-ban is lesz Kultivál, a Kárpát-medence kultúrával foglalkozó ifjúsági találkozóját ezúttal az első évhez hasonlóan ismét Erdélyben, Nagyszebenben szervezi meg a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal. A hatodik Kultivál házigazdája az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és Ifjúsági Szervezete, a fesztivál-hangulatot a nagyszebeni Híd Egyesület által szervezett Hungarikum Napok adja majd. A találkozón öt határon túli régió (Felvidék, Kárpátalja, Muravidék, Vajdaság és Erdély), valamint az anyaország fiatal képviselői gyűlnek össze, változatos programokkal és tevékenységekkel mutatva be a régiók jellegzetességeit, de természetesen – a Hungarikum Napok egyik védjegyének számító bográcsfőző-verseny keretében – Kárpát-medencei bográcsost is kóstolhatnak majd az érdeklődők.

A 2015-ben útjára indult Kultivál célja egy olyan összművészeti-kulturális ifjúsági platform létrehozása volt, ahol egyrészt a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagszervezetei által támogatandónak tartott fiatal művészek, másrészt a KKK „fiatalításában” részt vevő kultúraszervező fiatalok találkozhatnak évről-évre. A találkozó keretet adott a szakmai-művészi kapcsolatok építéséhez, határokon átívelő projektek létrejöttét alapozta meg, és színes, könnyen befogadható, figyelemfelkeltő formában mutatta be a régiókat a soros helyszín lakóinak. A Kultivál kezdettől fogva vándortalálkozóként működik: 2015-ben az akkor Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselő Kolozsváron, 2016-ban Lendván, 2017-ben Dunaszerdahelyen, 2018-ban Oromon, végül 2019-ben Lakiteleken gyűltek össze közös munkára a Kárpát-medence fiataljai. A kezdetben önálló fesztiválként működő program hangsúlyai lassan átalakultak, így a program most már inkább szakmai-kulturális műhelyként működik, a fesztivál-jelleget a befogadó nagyfesztivál, így idén a tizenegyedik Hungarikum Napok biztosítja.

A Kultivál programsátrát augusztus 21–23. között, péntek délutántól vasárnap délig találjátok meg a Hungarikum Napok helyszínén, a nagyszebeni ASTRA Múzeum skanzenjében. A sátorprogram a hat résztvevő szervezet (Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (Lendva), Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület, NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és EMKE – Közép-Erdélyi Magyar Művelődési Intézet) által delegált művészek programjaiból áll össze, a szervezésért az EMKE Ifjúsági Szervezete felel.

 

A fejleményekkel folyamatosan jelentkezünk majd, a részletes program alakulását kövessétek itt, és a Kultivál facebook-oldalán

kulti borítókép.png
hungarikum napok XI fb profile 2.jpg
bottom of page