Legszebb Erdélyi Magyar Dal

  • Facebook - Grey Circle

ITT AZ IDEI FELHÍVÁS!

Ha úgy érzed, hogy megírtad életed legjobb számát, és ezt megmutatnád a nagyvilágnak is, akkor itt a helyed! Kattints, és nézd meg, mi kell az idei jelentkezéshez!
plakat koronav 1.0 joooo.png
plakat koronav kriteriumok joooo.png

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) pályázat fő célja, hogy felhívja az erdélyi magyar zenekarok figyelmét az anyanyelven való alkotás fontosságára, értékes díjakkal bíztassa őket a benevezésre, és lehetőséget teremtsen arra, hogy a legjobb dalokat megalkotó zenekarok méltó körülmények között mutatkozhassanak be a nagyközönségnek. A LEMD pályázatán dalok versenyeznek, nem zenekarok, a két legfontosabb kritérium pedig, hogy a dal magyar nyelvű és saját szerzésű legyen. A pályázatra a jelenlegi Erdély teljes területéről (beleértve a Bánságot, Partiumot és a Székelyföldet is) várjuk a jelentkezőket.

A LEMD-et 2015-ben hirdettük meg először, akkor még a Gitár East Egyesület jogi hátterével, de a szervezőcsapat nagy része már az első kiírás megszervezésében is részt vett, és később az egyesületváltás során sem bomlott fel. Az első pályázat felhívását 2015. júniusában hirdettük meg szeptember 30-i határidővel, erre a felhívásra 23 zenekar 46 dala érkezett be (egy zenekar 3 dallal pályázhat). A pályázati határidő lezárulta után a zsűri meghallgatta a dalokat, és kiválasztotta a hat legjobb dalt (5 helyezett + egy különdíj). Ezt a listát - szigorúan betűrendi sorrendben - október 15-én hirdettük ki. A végleges sorrend kihirdetésére november 14-én került sor Kolozsvárott, ahol a legjobb hat dalt beküldő zenekarok élőben vettek részt a díjkiosztón. Már első évben is tervben volt a zenekarok koncert-estje a díjkiosztó után, de az október végi bukaresti Colectiv-tragédia miatt a koncerteket lemondtuk, a zenekarok egy jó hangulatú, de csendesebb jam session keretén belül léptek fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2016-os kiírásban egy lényeges elem változott: ebben az évben már két csoportra bontottuk a versenyzőket, amatőr és profi kategóriákra – a választóvonalat az jelentette, hogy a pályázó zenekarnak van-e hivatalos hanghordozón megjelent lemeze. A november 12-i gálaesten a hat legjobb dalt beküldő zenekar lépett fel, kategóriánként 3-3 dalt díjaztunk, és két „2016 Legszebb Erdélyi Magyar Dala” címet osztottunk ki; ugyanakkor egy versenyen kívüli különdíjat is kiosztottunk. A 2016-os évben 26 zenekar 52 dala vett részt a versenyben. A legjobb dalok beküldői mindkét eddigi pályázaton értékes díjakat nyertek, többek között erdélyi és külföldi fesztiválokon való fellépéseket, stúdió- és videófelvételeket.

A 2017-es kiírásban három lényeges változás történt: ebben az évben két csoportra bontottuk a pályázókat, 25 év alatti, valamint 25 év feletti kategóriára. A második lényeges előre lépés, hogy az idén az Öröm a Zene magyarországi tehetségkutatónak vagyunk az elődöntője, így az első helyezettünk ennek a döntőjébe kerül, valamint további három zenekar az elődöntőkbe. A november 11-i gálaesten a hat legjobb dalt beküldő zenekar mutatkozott be színpadon, mint harmadik újdonság, majd kategóriánként 3-3 dalt díjaztunk, valamint két „Legszebb Erdélyi Magyar Dala” címet osztottunk ki; ugyanakkor egy versenyen kívüli különdíjat is kiosztottunk. A 2017-és évben 50 dal vett részt a versenyben. A legjobb dalok beküldői mindkét eddigi pályázaton értékes díjakat nyertek, többek között erdélyi és külföldi fesztiválokon való fellépéseket, stúdió- és videófelvételeket.