top of page

Legszebb Erdélyi Magyar Dal

  • Facebook - Grey Circle

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) pályázat fő célja, hogy felhívja az erdélyi magyar zenekarok figyelmét az anyanyelven való alkotás fontosságára, értékes díjakkal bíztassa őket a benevezésre, és lehetőséget teremtsen arra, hogy a legjobb dalokat megalkotó zenekarok méltó körülmények között mutatkozhassanak be a nagyközönségnek. A LEMD pályázatán dalok versenyeznek, nem zenekarok, a két legfontosabb kritérium pedig, hogy a dal magyar nyelvű és saját szerzésű legyen. A pályázatra a jelenlegi Erdély teljes területéről (beleértve a Bánságot, Partiumot és a Székelyföldet is) várjuk a jelentkezőket.

A LEMD-et 2015-ben hirdettük meg először, Miklós György, Pál Ferenc és Tamás Csilla ötlete alapján. A pályázatot az első két évben a Gitár East Egyesület jogi hátterével szerveztük meg, majd az EMKISZ hivatalos bejegyzése után a szervezet átvette a program teljeskörű lebonyolítását. Az első pályázat felhívását 2015. júniusában hirdettük meg szeptember 30-i határidővel, erre a felhívásra 23 zenekar 46 dala érkezett be (egy zenekar 3 dallal pályázhat).

A pályázat fejlődése folyamán először bevezettünk egy amatőr és egy profi kategóriát (2016-ban), amit egy évvel később korosztályi kategóriára (25- és 25+) változtattunk. 2021-re azonban ez a kategorizálási mód is idejétmúlttá lett a jelentkező csapatok összetételének fényében, így ismét újítottunk: ettől az évtől kezdve a zenekarok a Legszebb Erdélyi Magyar Dal: az Év Felfedezettje címért pályázhatnak, míg a 2021-es év Legszebb Erdély Magyar Dala címet a nagyközönség ajánlásai alapján ítéli oda a szakmai zsűri.

Programunk a díjak terén is folyamatosan fejlődni igyekszik: fesztiválfellépések, stúdiófelvételek és egyéb szakmai lehetőségek mellett 2020-tól (főképpen a koronavírus-helyzet okán kialakult helyzet miatt) pénzjutalmat is kapnak a legjobb dalokat beküldő zenekarok. Ugyanakkor fontos előrelépésnek tekintjük, hogy programunk 2017-től a Peron Music Alapítvány segítségével az Öröm a Zene Tehetségkutató és -gondozó program egyik erdélyi elődöntője lehet.

bottom of page