top of page

Kultivál
Kárpát-Medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál

A Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivál, azaz a Kultivál a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal legnagyobb éves rendezvénye. A fesztivál célja, hogy bemutassa az elcsatolt területeken élő magyarság értékeit úgy, ahogy azt a fiatalok jelenleg látják és megélik. A Kultiválon minden olyan művészeti forma helyet kap, ami által a fiatalok be tudják mutatni, hogy hogyan is élik meg nemzeti identitásukat, hogyan veszik át és formálják a saját képükre a magyarság hagyományait.

A Kultivál – Kárpát-medencei Kulturális Ifjúsági Fesztivált 2015-ben szerveztük meg először, a két napos találkozóra augusztus 14-15. között került sor Kolozsváron.


A Kultivál lényege, hogy a Kárpát-medence minden szegletéből összehozza az alkotni vágyó fiatalokat, és lehetőséget teremtsen arra, hogy ezek a fiatal művészek megmutathassák tudásukat a nagyközönségnek, miközben akár életre szóló szakmai és baráti kapcsolatokat építenek ki hasonlóan tehetséges kortársaikkal. A találkozókon rendszeresen részt vesznek színészek, zenészek, képzőművészek, népzenészek és néptáncosok, de helyet kapnak irodalmárok, slammerek és versmondók is. 


A Kultivál vándorrendezvény: minden évben más kárpát-medencei régióban (Erdély, Muravidék, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja) kerül megszervezésre. Az első, kolozsvári kiadás után 2016-ban Lendván (Muravidék, Szlovénia) mutatkozhattak be a fiatal alkotók, 2017 augusztusában Dunaszerdahelyen (Felvidék, Szlovákia) épült tovább a folyamatosan fejlődő Kultiválos csapat, 2018-ban Oromon (Vajdaság, Szerbia), a Malomfesztiválhoz kapcsolódva találkoztunk, 2019-ben pedig Lakiteleken gyűltek össze a régiók képviselői. Sajnos a koronavírus-járvány miatt a 2020-as találkozót el kellett halasztanunk, de 2021-ben az eredeti tervek szerint, bár nem teljes létszámban, de találkozhattunk Nagyszebenben, a HUngarikum Napok keretében.

bottom of page