top of page

Könyvturi | élőKönyvtár

  • Facebook - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

A Könyvturi | élőKönyvtár egyéni kezdeményezésként jött létre 2015-ben Kolozsvár 20 éves diáklapja, a Perspektíva ünnepi eseménysorozatának keretében. A következő évtől az EMKE, majd Ifjúsági Szervezete, az EMKISZ karolta fel. Olyan, fiataloktól, alulról jövő kezdeményezés, amelynek innovativitását a könyvekhez, olvasáshoz való fiatalos, trendi hozzáállás adja.

0160e5_888e1a9e87cc4ab09c11a1e607301502.png

Életképességét bizonyítja, hogy hét éve sikeresen szervezik, egyre gyarapodó könyvállománnyal és változatos élőkönyvekkel. 

A kezdeményezés Mák Arany és Kolumbán Zenge ötlete alapján jött létre. „Azt szerették volna, hogy a fiatalok körében újra népszerű legyen az olvasás és a kézzelfogható könyvek használata, és úgy gondolták, hogy ez a rendezvény el fogja ezt érni. El is érte, hiszen több ezer könyv talál gazdára az esemény során.” – vallja a KT-ról Molnár Melinda önkéntes. A programot 2016-ban felkarolta az EMKE, majd 2017-től ifjúsági szervezete, az EMKISZ égisze alatt fut. 

önkéntes csopi.jpg

Az esemény célcsoportja elsődlegesen a fiatal, tizen-huszonéves korosztály, akiket szeretnének visszavezetni az „offline” könyvek világába, megkedveltetni nemcsak az olvasást, hanem a papír alapú könyveket, azok forgatását. A könyvgyűjtésbe, az adományozásban azonban inkább az idősebbek kapcsolódnak bele, így voltaképpen minden korosztályt meg tud szólítani. A rendezvény Kolozsváron indult, de már 2017-ben még 6 városban rendezték meg a helyiek bevonásával, s azóta is folyamatosan működnek kihelyezett események minden évben, így az érdekeltek köre szépen lassan egész Erdélyre kiterjed. Gyűjtés ily módon egész évben van, az egyik rendezvényről megmaradt könyvek tovább utaznak a következő helyszínre, majd év végén az EMKISZ, az EMKE segítségével egy-egy szórványiskola könyvtárát gazdagítja a megmaradt könyvcsomaggal. Évente többezer kötet cserél gazdát. A programnak szerves része az élőkönyvtár, amely így további érdekelteket von be, részint azokat a személyeket, akik az élőkönyvek, részint azokat, akik velük beszélgetnek. A rendszerint két napos program alatt kerekasztalbeszélgetésekre, könyvbemutatókra, valamint anyanyelvi csapatjátékra is sor kerül, így ezek meghívottai, résztvevői, valamint a bekapcsolódó hallgatóság is az érdekeltek csoportjába tartozik – illetve a legkisebbekről is gondoskodnak, számukra gyereksarkot tartanak fent. 

Könyvturi 1_0.png

A Könyvturi | élőKönyvtár egyaránt célozza a könyvmolyokat és a kíváncsi, látásmódjukat megkérdőjelezni vágyó embereket. A rendezvény Könyvturi része számtalan, különböző tematikájú könyvet kínál, amelyeket el lehet cserélni megunt példányokra, vagy akár örökbe is lehet fogadni. Az élőKönyvtár fő célja lerombolni a sztereotípiákat, és elősegíteni, erősíteni az egymás iránti megértést. Ezért minden évben olyan élő könyveket hívunk, akik érdekes, új perspektívát tudnak nyújtani az élettapasztalataikkal, foglalkozásukkal, teljesítményeikkel. Az élő könyvek ugyanúgy kikölcsönözhetők, mint a könyvtári könyvek, annyi a különbség, hogy ezek személyek, akikkel közvetlen, őszinte beszélgetésbe lehet merülni. 

0160e5_d174b2c76c574ce6bbb5911ee9eddf07.jpg

A Könyvturi | élőKönyvtár, nevéből is adódóan két fő tevekénységi ággal rendelkezik, de emellett a programsorozat folyamatos eseményekkel várja az érdeklődőket. 

Egész napos esemény maga a könyvturkáló. A kategóriákra bontott könyveket (például vers, magyar irodalom, tudományos, román vagy idegen nyelvű könyvek) a látogatók egész nap böngészhetik, az önkéntesek folyamatosan töltik fel az asztalokat. Cél az „offline könyvtárak” frissítése, kiegészítése. 

Ugyancsak egész napos a rendezvény másik alapprogramja az élő könyvtár, amely ugyanúgy működik, mint egy rendes könyvtár: az olvasók kikölcsönöznek egy „könyvet” rövid időre. Csupán egy különbség van: az élő könyvtárban a könyvek élő személyek, és a „könyv” és olvasója között személyes párbeszéd alakul ki. Az élőkönyvtár célja, hogy a látogatók személyesen elbeszélgethessenek egy-egy félórát olyan személyekkel, akikről van valamilyen előzetesen kialakult képük, melyet sok esetben az előítéletek vezetnek, s ezeknek a beszélgetéseknek a hatására esetleg felülvizsgálják vélekedésüket, s nem utolsó sorban megismerjenek egy sok tettre kész, példaképértékű embert. Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy nem minden közösség kész rögtön beleugrani egy ilyen, nagy nyíltságot elváró személyes beszélgetésbe, a program viszont erre is megoldást kínál: ilyen esetekben moderált kerekasztal-beszélgetéssel indul az élő könyvtár programja, s az ezzel ellazult közönség később már elég bátor lehet egy személyes beszélgetéshez is. 

Könyvturi 2_0.png

2019-től a nagy érdeklődésre való tekintettel Kolozsváron évente kétszer gyűlhetnek össze a könyvszeretők, hisz a tavaszi nagyprogram mellett ősszel is menetrendszerűvé vált egy kisebb, egynapos Könyvturi megtartása, az EMKE által szervezett Magyar Nyelv és Szórvány Napjával egybekötve. 

kt mszn.jpg

Mint mindent, a KT|ÉK program folyamatát is megzavarta a 2020-as koronavírus-járvány, de a szervezők lelkesedése nem lankadt, a 2020 őszén félig online megtartott esemény után ’21-ben ismét főként személyes találkozásokra épülő eseményt szerveztek szerte Erdélyben. Bár a járványhelyzet az igazi élő könyvtár szervezését egészségügyi okokat tekintve megnehezítette, jelen helyzetben minden helyszínen (kerekasztal)beszélgetéssel váltották ki az élő könyvtárat, amelybe aktívan bekapcsolódtak kérdésekkel a moderátor mellett a nézők is. A nagy sikernek örvendő KT | ÉK program mindenképpen folytatódik a továbbiakban is, bízva abban, hogy a jelenlegi korlátozások eredményhozása után újra teret adhat sok-sok személyes beszélgetésnek, fejlesztő alkalomnak is. 

bottom of page