top of page

Ampelopsis Versszínház

Mi is az a versszínház? Egy olyan művészeti forma, amelyben versek és versrészletek segítségével készítünk egy színpadi előadást, színházi fogásokkal operálva. Nem pódiumműsor és nem is „igazi” színház – valami a kettő közöttk, ami úgy lopja vissza a sokak szerint nehezen emészthető verseket a köztudatba, hogy az előadás egészével az egyes szövegeken túlmutató egységet hoz létre, ami színházi élményként is megállja a helyét.

ampe logo.png

Az Ampelopsis Versszínház – kezdetben még EMKISZ Versszínháza néven – 2018-ban kezdett el működni Tamás Csilla és Tamás Lehel kezdeményezésére. Az első előadással 2018 augusztusában jelentkeztek, ekkor egy Romhányi-darabot mutattak be a Kolozsvári Magyar Napokon. A kezdeti lassúság után hamar felpörgött a csapat: 2021 januárjára már két nagyelőadás (Szamárfül – Romhányi József; Emberentúli kék – Reményik Sándor) volt készen és készült a következő kettő is (Szem mögött, szó mögött – Áprily Lajos; Születő szavak – Nemes Nagy Ágnes), emellett pedig több rövid, eseményhez kötődő előadással (Ady márciusa, Forradalom – sokszorosítva) és egy effektíve a Kolozsvári Rádió számára készült rádiószínházi anyaggal (Az emberkék tragédiája Karinthy Fricike és társai tollából), valamint számos, szintén hanganyagként bemutatott versfelolvasással boldogították a nagyérdeműt.

forradalom.png
szuleto-szavak_plakat_kmn.png

A versszínház 2021-ben megörökölte a korábbi ŐszinTe Versszínház által létrehozott egyesületet, így 2021 tavaszától már önálló jogi szervezetként tevékenykedik – ekkor vette fel az Ampelopsis nevet is. A csoport természetesen továbbra sem tétlenkedik: 2021 őszére Egy oratórium főpróbája címmel Pilinszky-esttel készülnek, de tervben van még több rádiószínházi előadásuk is.

Hallgass bele!

A koronavírus-járvány ösztönzésére létrejött Virtuális Kultúrfórum oldalunkon több versszínházas anyagot is megtalálsz, kukkants bele az előadásokba ;)

bottom of page