top of page

WWbetterW

A múlt hét folyamán Koppenhágában járt az EMKE és az EMKISZ képviselet egy Erasmus+ projekt keretében. A We wish a better world - 2016-1-HU01-KA204-023015 név alatt ismert projekt célja olyan trénerek képzése, akik az idősebb generációt megbarátkoztatják a digitalizációval és annak használatával.

November 23-án utaztunk Koppenhágába. Egy kb. 12 órás út után első reakcióm a „wow” effektus: egy olyan országba kerültem, amely a digitalizáció élén áll, ahol ICT centerek segítségével minden generáció büszkén használja a 21. század által felajánlott technológiai über eszközöket.

Következő két napban találkoztunk a partnerekkel, ahol mindenki bemutatkozott és felsorolta a tevékenységeit.

  1. Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesülete, Magyarország – projektkoordinátor

  2. Telecentre Danmark, Dánia – partner

  3. EMKE-EMKISZ, Románia – partner

Miután sikerült egymást kicsit megismerni, elkezdtünk dolgozni a projekt tartalmán, a céljainkon. Két hosszú nap után egy komoly tervvel álltunk elő a következő majdnem 2 évre.

Röviden a projektről

  • 12 képzőt képez ki mind a négy ország, ebből 6 fiatal (18-28) és 6 idős (60+), a képzések a 4 ország területén történnek. A képzések 2017. végén és 2018. elején tartjuk majd meg.

  • A trénereket alapvetően a következőkre szeretnénk képezni:

  • Hogyan kell foglalkozni az idősekkel?

  • Számítógép, telefon használata az idős generációnak – itt hangsúlyt fektetve azokra az eszközökre, alkalmazásokra és programokra, amit főleg ők használnak vagy segítik ezen felületek használatát.

A koppenhágai partnerünk elvitt minket két ICT centerbe. Az első ilyen központ egy idősek otthona mellett volt, ahol nagyon kedves kis hölgyek és urak vártak bennünket. A központot a kétezres években nyitották egy elhagyatott iskola területén. A közösségi programok mellett egy komolyan felszerelt IT terem is van. Alapszabály náluk, hogy fiatalokat nem engednek besegíteni, csak látogatóba – ahhoz, hogy látogatónál több légy, 60+ kell legyél. Itt elmesélték nekünk, hogy ők nem csak a számítógépet tudják használni, hanem megtanultak régi filmeket, fényképeket, diafilmeket is digitalizálni.

Második ilyen ICT center egy könyvtár volt, amely egyben egy közösségi tér is. Dániában a könyvtáraknak egy komoly szabályuk van, mégpedig hogy mindenkinek joga van a tudáshoz. Ezt a szálat követve Dánia összes könyvtára egy rendszeren működik, így ha az ország másik felében található a könyv amire neked szükséged van, a könyvtár belső futárszolgálata 24 óra alatt ingyen elszállítja neked. Emellett említésre méltó, hogy ha véletlenül anyagilag nem engedhetnéd meg magadnak a könyvtárlátogatást, vagy hátrányos helyzetű vagy, minden nap pár órán keresztül ingyen használhatod a könyvtár bármilyen szolgáltatását.

Itt a könyvtár igazgatója elmesélte nekünk, hogy hogyan segítenek az embereknek, hogy a digitalizációval egy szinten legyenek, milyen programok és tevékenységek vannak a cél érdekében.

Koppenhága kicsit másképp

Ottlétünk alatt nem hagyhattuk ki a karácsonyi vásárt a bohókás német forraltborral, illetve a szebbnél szebb kézműves termékek csodálatát. Természetesen meglepődve álltunk mikor egy gofri sütödéből a romániai rap szólt. Emellett Koppenhága teljesen „multikulturális”, hisz ottlétünk alatt a dán konyhát hiába kerestük, de találtunk görögöt, törököt, olaszt, amerikait, angolt és sok féle mást.

Szállásunk egy piros lámpás negyed szélén volt. Mivel Koppenhága egyre nagyobb turistaközpont, így nagyon sok régi üzletet, szolgáltatást bezártak, és a mi Urban House Hostelünk egy ilyen helyére került a város szívétől 10 percre. Habár utolsó nap reggelén eltévedtünk a piros lámpás negyed felé, de őszintén nem szeretnék éjszaka azon a vidéken járni.

Utolsó nap, míg a repülőre vártunk, elmentünk egy ingyenes városnéző túrára, amit egy 40 év körüli ausztrál férfi tartott, aki kb 13 éve él a városban, de imád mindent, ami dán és azzal kapcsolatos. Egy olyan 3 órás élményben volt részem, hogy beleszerettem én is a városba, de nem azért mert Dánia vagy mert Koppenhága, hanem amit adni tud: a sok vidám, pozitív ember, a nyitott gondolkodás, a fejlődés miatt.

** The project is funded by the European Commission. The views expressed in this publication do not necessarily reflect the views of the European Commission./ A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page