top of page

KulturĂĄlis IfjĂșsĂĄgi Filmnap – erdĂ©lyi törtĂ©netek mozivĂĄsznon

FilmvetĂ­tĂ©seken, mƱhelyfoglalkozĂĄsokon Ă©s gyerekprogramokon vehettek rĂ©szt az Ă©rdeklƑdƑk hĂ©tvĂ©gĂ©n, a kolozsvĂĄri Dacia moziban szervezett KulturĂĄlis IfjĂșsĂĄgi Filmnapon. Az elsƑ kiadĂĄshoz kĂ©pest sokan Ă©rdeklƑdtek a filmnap irĂĄnt, fƑkĂ©nt fiatalok lĂĄtogattak ki a rendezvĂ©nyre, de a kisebbeket is vonzotta a gyereksarok, illetve a nekik kĂ­nĂĄlt programok.


A Te vilĂĄgod a mozivĂĄsznon mottĂłjĂș esemĂ©nyen hĂ©t pĂĄlyamƱvet vetĂ­tettek, a legjobbakat közönsĂ©gszavazĂĄs alapjĂĄn vĂĄlasztottĂĄk ki. Az elsƑ dĂ­jat BarabĂĄs Eszter Kopjafa a hĂĄzunk helyĂ©n cĂ­mƱ filmje kapta. A film BözödĂșjfalu törtĂ©netĂ©t mutatja be, melyet CeauƟescu 1988-ban elĂĄrasztatott egy vĂ­ztĂĄrolĂł kialakĂ­tĂĄsa Ă©rdekĂ©ben. A mĂĄsodik helyezett Roseti Bruno Dincolo de ziduri cĂ­mƱ alkotĂĄsa, amely egy javĂ­tĂłintĂ©zetbe kerĂŒlt fiĂș esetĂ©t mutatja be, akinek lĂĄtĂĄssĂ©rĂŒlt tĂĄrsa mesĂ©li el, hogyan lĂĄtja Ƒ a vilĂĄgot. A harmadik helyezĂ©st Suba Martina Angyalka TĂĄncĂ­rĂĄs cĂ­mƱ filmje Ă©rte el. Az alkotĂĄs fƑszereplƑje HĂĄjas Tibor, aki nĂ©phagyomĂĄny-gyƱjtƑi Ă©s nĂ©ptĂĄncos tevĂ©kenysĂ©ge mellett hatalmas odaadĂĄssal oktat gyerekeket nĂ©ptĂĄncra. A negyedik helyen MihĂĄlydeĂĄk Krisztina Ez engemet Ă©ltet cĂ­mƱ alkotĂĄsa vĂ©gzett, a film Kiss Margit, egy idƑs, de aktĂ­v, Ă©letvidĂĄm nƑ mindennapjait mutatja be. DicsĂ©retben rĂ©szesĂŒltek a következƑ alkotĂĄsok: LĂĄszlĂł JĂłzsef – Emberi terek (Human Places); Major Lajos – A kĂ©t fenyƑ; PrĂłzsa Lilla Zsuzsanna, KacsĂł Lehel, SzilĂĄgyi RĂłbert, CsĂșcs Endre – Arigatou. A legjobb nĂ©gy alkotĂĄs bekĂŒldƑje erdĂ©lyi filmvetĂ­tƑ-körutat, az elsƑ kĂ©t dĂ­jazott emellett Mediawave fesztivĂĄl-rĂ©szvĂ©telt nyert, mĂ­g a legjobb film rendezƑje egy VIBE fesztivĂĄl-belĂ©pƑvel is gazdagodott. A szavazĂłk között este tombolanyeremĂ©nyeket sorsoltak ki, köztĂŒk VIBE fesztivĂĄl, Adrenalin Park Ă©s ParaPark belĂ©pƑket.


A rĂ©szvevƑknek dĂ©lelƑtt alkalmuk nyĂ­lt Csibi LĂĄszlĂł szĂ©kelyudvarhelyi vĂĄgĂłval, operatƑrrel, rendezƑvel beszĂ©lgetni az oral history mƱfajĂĄrĂłl, mĂ­g dĂ©lutĂĄn Essig JĂłzsef fotĂłmƱvĂ©sz, szerkesztƑ-operatƑr szĂĄmolt be az Ă©rdeklƑdƑknek a filmkĂ©szĂ­tĂ©sben szerzett több Ă©vtizedes tapasztalatairĂłl. A rendezvĂ©ny zĂĄrĂĄsakĂ©nt levetĂ­tettĂ©k ZĂĄgoni BĂĄlint A sĂĄrga csikĂł nyomĂĄban cĂ­mƱ dokumentumfilmjĂ©t is, amely arra vĂĄllalkozik, hogy filmtörtĂ©nĂ©szek egyĂŒttmƱködĂ©sĂ©vel, valamint archĂ­v felvĂ©telek, kĂ©panyagok felhasznĂĄlĂĄsĂĄval ismertesse a kolozsvĂĄri filmes mƱhely hatĂ©ves mƱködĂ©sĂ©t.

MiutĂĄn a vĂĄltozĂł szĂĄmĂș, de lelkes közönsĂ©g megmutatta, hogy van igĂ©ny a rendezvĂ©nyre, a szervezƑk jövƑre is tervezik a KulturĂĄlis IfjĂșsĂĄgi Filmnapok megrendezĂ©sĂ©t.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page