top of page

Erdély legszínesebb fesztiválján is népszerűek voltak a könyvek

Több mint 250 könyv talált gazdára a hétvégén, a marosvásárhelyi VIBE Fesztivál nyári egyetemén. A VIBE Koli területén létrehozott Könyvsarok színes felhozatallal várta a résztvevőket, sokan több könyvet is „örökbe fogadtak”. A Könyvturi | élőkönyvtár szervezői interaktív programokkal is készültek a fesztiválozóknak, például az okos telefonon játszható szókeresőt papíralapon hozták létre, ami felkeltette a látogatók figyelmét.


A VIBE Koli 45 előadását összesen mintegy 2900-an látogatták, a nyári egyetemen sikerült fórumot és találkozási lehetőséget teremteni az erdélyi magyar fiataloknak. A Koli programjaira nemcsak a fesztiválozók voltak kíváncsiak, hanem a város lakosai is. Sokan családostól, kisgyerekestől érkeztek a nyári egyetem rendezvényeire, amelyek a fesztivál teljes ideje alatt ingyenesek voltak a nagyközönség számára.


A nappali tudománynépszerűsítés helyét este a bulizás vette át: több mint 24 ezren lépték át a VIBE fesztivál kapuját. A rendezvénysorozat első kiadásán több mint háromszáz meghívott gondoskodott a színes zenei felhozatalról és a szakmai programkínálatról. Már a fesztivál első napján akkora tömeg gyűlt össze, hogy a Margaret Island Eső című dalától visszahangzott a Magenta Stagenek nevezett, nagyszínpad előtti tér, a magyar rappet kedvelők pedig a Yellow Stage elnevezésű kisszínpadnál tomboltak a Hősök koncertjén. A fesztiválozók a két színpadtól egyidőben szaladtak be a Blue Arénának nevezett partysátorba, amikor meghallották a magyarországi mulatószene népszerű képviselőjének, Kis Grofónak A nézését meg a járását című dalát, majd ugyanezen a helyszínen a Pendulum fokozta a fiatalok hangulatát. A péntek esti koncerteket kicsit elmosta az eső, de sokan így is együtt énekelve és táncolva bulizták át a fellépéseket, majd betértek a partysátorba, ahol többek között Borgore, Chris Lawyer pörgette a lemezt. Szombaton sem úszták meg szárazon a fesztiválozók, Péterfy Bori koncertjén sokan póló nélkül jártak „esőtáncot”, a Wellhello fellépésén már senki nem foglalkozott az időjárással: a magyarországi együttes népszerű Rakpart című dalát átírta a tömeg Maros parttá. Szombat este spontán Bélatánc-flashmobon (villámcsődületen) vett részt több száz fesztiválozó, vasárnap már élőben tapsolták vissza a sZempöl-t, a VIBE fesztiválhimnusz kulcsfigurájának nevét skandálva. Ezért a zenekar másodjára is eljátszotta koncertjén a napok alatt slágerré vált Bélavagyok című dalt. Ezúttal sem hiányzott a hagyományos kádjelenet az Intim Torna Illegál koncertjén (Vágjál lyukat a kádba!). Az esti bulik nemcsak a zenéről szóltak, hanem a VIBE-közösségről, az összetartozásról és pozitív életérzésekről. A fellépőkre is „átragadt” a közönség hangulata, így került a zárónap nagyszínpados fellépőinek egyike, az Anna and the Barbies énekesnője, Pásztor Anna a Soerii & Poolek koncertre összegyűlt közönség első sorába. Beck Zoli, a 30Y énekese pedig elvegyült az erdélyi Palma Hills-re bulizók között. Rés Konrád Gergely, a fesztivál főszervezője szerint a VIBE-nak mindenképp lesz folytatása, mert úgy látják, hogy van igény a rendezvényre és jövőre is ugyanezen a helyszínen szeretnék megszervezni.



RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page