top of page

Kilencedjére is keressük Erdély legszebb magyar dalát!

2023-ban is várjuk a legjobb magyar dalokat!

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete idén IX. alkalommal hirdeti meg zenei pályázatát minden erdélyi zenésznek és zenekarnak, legyenek akár amatőrök avagy hivatásos zenészek. A pályázat célja az, hogy elősegítse a minőségi, magyar nyelven írt, hazai dalok születését, illetve hogy olyan tehetségeknek nyújtson bemutatkozási lehetőséget, akik egyébként nehezebben kapnak nyilvánosságot.


Pályázni lehet egyszemélyes produkcióval és zenekarral is, műfaji megkötés nélkül. A pályázó zenészek és zenekarok jelentkezését a Legszebb Erdélyi Magyar Dal: az év felfedezettje kategóriába várjuk. Fontos megemlíteni, hogy hangsúlyt fektetünk a már sikeres zenekarokra is, hisz a középpontba a DAL fog kerülni. A pályázó zenészek és zenekarok tehát lehetnek teljesen amatőrök, avagy már jól ismert zenészek. A korhatárral kapcsolatban szintén nincsenek megkötéseink. A felhívásra bármilyen zenei stílusban lehet nevezni, sőt, kifejezetten bátorítjuk az underground stílusokban alkotókat, hogy dalaikkal színesítsék a hazai zenei palettát.


Másik kategóriánkban a közönségnek is teret adunk: a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023 címre a rajongók által lehet dalokat nevezni. A címre nevezett dalok közül a zsűri szakmai szempontok alapján kiválasztja a legjobb hat dalt, amelyek közül közönségszavazás segítségével dől el, hogy melyik lesz Erdély legszebb magyar dala. Az egyetlen szabály az, hogy csak erdélyi zenekarok 2022. január 1-e után megjelent dalait lehet benevezni a versenybe.


A LEMD: az év felfedezettje pályázaton való részvétel kritériumai:

 • A beküldött dal magyar nyelven írt, saját szerzemény kell legyen. Nem fogadunk el dalfordítást, megzenésített verset vagy feldolgozást.

 • A zenekarok együtt dolgozhatnak külső szövegíróval, viszont a felhasznált szövegek nem lehetnek már publikált írások.

 • A beküldött dal nem lehet régebbi, mint 2022 januárja. Régebben elkészült dallal akkor lehet jelentkezni, ha az 2022 után jelentős átalakításon esett át, és a pályázatra beküldött formában nem jelent meg semmilyen fórumon a megjelölt időpont előtt.

 • A versenyben az elmúlt kiírásokon díjazott dalok jelölését átdolgozott formában sem fogadjuk el, viszont a korábban már pályázott, de nem díjazott dalokkal – amennyiben azok jelentős átalakításon estek át 2022 januárja után – lehet pályázni újra.

 • Tematikai megkötés nincs, viszont a beküldött dalok szövege nem tartalmazhat gyűlöletbeszédet, nem lehet szexista, rasszista, xenofób, szító, felbujtó jellegű.

 • Zenei stílusbeli megkötés nincs. A pályázat kiemelten támogatja a minél sokszínűbb zenei paletta megteremtését, ezért bátorítjuk a pályázókat, hogy kevésbé ismert stílusú dalokkal is nevezzenek.

 • Korhatárbeli megkötés nincs.

 • Egy zenekar maximum három dallal jelentkezhet. A dalokat egyenként elmentve, .mp3 vagy .flac kiterjesztésben fogadjuk el, ugyanakkor kérjük az elküldött hanganyag mellé, szintén külön .pdf dokumentumokban mellékelni a dal(ok) szövegét, valamint egy .png vagy .jpg formátumú képet is a zenekarról. Az elküldött fájlok neve minden kiterjesztésben így kell kinézzen: csapatnév_dal címe (a kép esetén: csapatnév .png/jpg).

 • Javasoljuk a beküldött dal klipjének (ha van) beküldését is. A videó a versenyzéshez nem kötelező, de a közönségszavazásnál plusz szavazatokat hozhat.

 • A pályázaton való részvételhez nem kell stúdióminőségben felvett dalokat beküldeni, de a rossz, hallgathatatlan minőségű hanganyag kizáró jellegű.

 • A kitöltött pályázati űrlapokat kizárólag a határidő napján 23:59-ig fogadjuk el. Ezen időpont után kitöltött pályázati űrlapokat nem áll módunkban figyelembe venni..

 • A kritériumoknak való megfelelésért a felelősség a pályázót terheli, a szervező azonban szúrópróbaszerű vizsgálatokat végezhet. A kritériumok be nem tartása a versenyből való kizárást vonja maga után.


Figyelem! A pályázati űrlap kitöltéséhez – mivel az fájlfeltöltési opciót tartalmaz – be kell jelentkezni a Google Formsba!

Amennyiben nem rendelkezel Google fiókkal, és nem is szeretnél regisztrálni, írj nekünk az emkeifjusag@gmail.com címre!


A 2023-as LEMD címre való javaslattétel kritériumai:

 • A javaslattételhez egy rövid űrlapot kell kitölteni, a zenekar nevével és a dal címével.

 • Egy személy több dalt is nevezhet, de ugyanazt a dalt ugyanaz a személy csak egyszer nevezheti.

 • A nevezett dal nem lehet korábbi, mint 2020 júniusa.

 • Bármilyen stílusú zene nevezhető, a lényeg, hogy szerzője erdélyi és nyelve magyar legyen.

Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page