top of page

Megvannak 2023 legszebb erdélyi magyar dalai!

November 4-én este 19 órától zajlott a IX. Legszebb Erdélyi Magyar Dal gálaestje a Planetárium Café-ban. Idén végre teljes mértékben visszatérhettünk a járvány előtti forgatókönyvhöz, azaz a zenekarok, zsűri, nézők, mindenki fizikai jelenlétével. A hangulat egész este nagyon jó volt, mindenkin érződött, hogy tényleg örül az élő fellépésnek.


A hat döntős dalról öt zsűritagunk döntött: Nagy Egon – magyartanár, dalszövegelemző, Nicuta Alin – 4S Street zenekar frontembere, Pap Tibor – Peron Music Alapítvány elnöke, Papp Levente – rádiós műsorvezető-szerkesztő, és Romhányi Péter – zenei menedzser, a Curtis Live kiadó egyik alapítója. Sajnos Alin és Tibor nem tudott személyesen is velünk lenni szombaton, de Levente, Egon és Péter könnyen megoldották a rájuk háruló feladatot: a helyszíni zsűrizést.



Romhányi Péter, Papp Levente és Nagy Egon
Romhányi Péter, Papp Levente és Nagy Egon

Idén is két kategóriában vártuk a beérkező dalokat. A Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2023 kategóriába a közönség szavazott be dalokat, ezek közül a zsűri kiválasztotta a legjobb négyet, utána a facebook reakciógombjaival ismét a közönség döntése volt, hogy kié legyen az idei legszebb erdélyi magyar dal. Íme a TOP4-es lista:


Fülem befogtam (A Csajod)

Merengő (Oncsi)

Folyó (Szakács Erika)

Úgymintrég (Szintaxis)


A közönség szavazatai alapján a LEMD 2023 címet Oncsi Merengő című dala vihette haza.

A Legszebb Erdélyi Magyar Dal: év felfedezettje kategóriában, bár bekerült a döntőbe, A Csajod Fülem befogtam című száma végül nem versenyzett, mivel a zenekar a gálaest előtt úgy döntött, hogy mivel már elnyerték ezt a címet az előző években, ezért lehetőséget adnak másoknak is, és visszaléptek. Így végül az öt döntős dal a következő volt:


Fájt (Oncsi)

Merengő (Oncsi)

Még akkor is… (Blanka & The László)

Naplemente a vonaton (3AD)

Ott a pont (Szolga Barbi)

Blanka & The László
Blanka & The László

Az év felfedezettje kategóriában a zsűri meghallgatta élőben az összes döntőbe került zenekart, ezt követte a tanácskozás, hogy kié is legyen az év felfedezettje díj. Ez 2000 lejes anyagi juttatással jár, illetve a Kárpát-medencei Öröm a zene tehetségkutató magyarországi döntőjében való részvétellel.

2023-ban a Legszebb Erdélyi Magyar Dal: év felfedezettje kategória egyértelmű győztese Oncsi volt, a Fájt című dalával.




Ettől az évtől kezdve Nagy Egon javaslatára egy új különdíjat is kiadunk, ami a legjobb dalszövegért jár. Ezt először a 3AD Naplemente a vonaton című dala nyerte el.



3AD zenekar
3AD

A döntőbe jutott zenekarok az este folyamán korrekt szakmai értékeléseket gyűjthettek be, a zsűri igyekezett mindenkinek hasznos tanácsokat adni a további fejlődéshez, elismerve, hogy a döntősök már így is kiemelkednek a kortárs zenei mezőnyből. A gálaest az Oncsi nagykoncertjével és egy jó hangulatú bulival zárult.


Köszönjük támogatóinknak: a Communitas Alapítványnak, a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programnak és az Öröm a zene Tehetségkutató és -Gondozó Programnak, a Peron Music Alapítványnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek, Csoma Botond képviselő úrnak, a Roata Faget – Kerékcsárdának és a Planetárium Cafénak a támogatást. Külön köszönjük ugyanakkor a MultiView Productions stúdió munkáját, akiknek köszönhetően azok is átélhetik majd a gálaest hangulatát, akik nem lehettek ott a helyszínen. És nem feledkezdhetünk meg Varga-Mihály Mártonról sem, akit szintén köszönet illet a gálaest házigazdai szerepének betöltéséért.


Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban köszönjük minden résztvevőnek, hogy velünk töltötte a szombat estét! Jövőre, a jubileumi LEMD-en találkozunk!


Fotók: Sárkány Hilda


Comments


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page